Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Winnaar Gezonde Taal!: ‘De ouderen kwamen zelf met het idee’

Ze zijn er blij mee, de winnaars van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016. ‘We kunnen nu gelijk van start’, aldus Sylvia de Groot Heupner die de € 75.000 in ontvangst nam. Gezonde Taal! gaat oudere migranten taallessen geven over gezondheidsonderwerpen. Dat verkleint zowel hun taal- als gezondheidsachterstand.

Mes snijdt aan twee kanten
Oudere migranten hebben door hun taalachterstand vaak moeite om informatie te begrijpen die voor hun gezondheid belangrijk is. Ze kunnen dan bijvoorbeeld op de verpakking niet lezen hoeveel suiker ergens in zit, terwijl hun man diabetes heeft. Dat zijn kleine beperkingen, maar die hebben een groot effect op gezondheid. Door tijdens taalcoaching te praten over gezondheidsonderwerpen, snijdt het mes aan twee kanten: betere taalvaardigheden én betere gezondheidsvaardigheden.

Vertrouwensband bestaat al
‘Deze aanpak is vernieuwend’, vertelt De Groot Heupner. ‘Eigenlijk is het idee ontstaan nadat oudere migranten zelf in de taallessen met vragen kwamen over gezondheidskwesties als voeding, diabetes, wat er in de bijsluiter staat en de aanwijzingen van de huisarts. Omdat er al een vertrouwensband is met de vrijwillige taalcoaches, durven ze dit soort vragen te stellen. Taalcoaches bleken dus een mooie rol te kunnen spelen in het bespreekbaar maken van gezondheidsonderwerpen.’ De taalgroepen gaan ook langs bij de huisartspraktijk en bijvoorbeeld de fysiotherapeut, om zo de afstand tot de zorg te overbruggen.

Landelijke uitrol
Dat Gezonde Taal! won, heeft volgens De Groot Heupner ook te maken met de potentie die het heeft. ‘Het idee is in Utrecht al succesvol gebleken. Er is een landelijke structuur van 130 taalcoachorganisaties waarlangs we de aanpak verder kunnen brengen. Hun bereik is groot.’ Met het prijzengeld wordt onder meer het lesmateriaal verder ontwikkeld – met inzet van de oudere migranten zelf. En vrijwilligers krijgen met een e-learningmodule training in de methode.

Gezamenlijk initiatief
Het project is een gezamenlijk initiatief van Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, sportvereniging Ladyfit en Het Begint met Taal. Zij trekken in Utrecht al samen op voor het welzijn van migrantenouderen. De Groot Heupner: ‘Waar we over twee jaar staan? Dan hebben we een grote groep ouderen geholpen hun vaardigheden te versterken en kunnen we de kloof tussen zorgprofessionals en oudere migranten helpen overbruggen. Dat is hard nodig.’