Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Je idee verkopen vraagt om oefenen, oefenen, oefenen

Hoe overtuig je iemand snel van je idee? Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Het advies is dan ook: bereid je verhaal goed voor. En oefen, oefen, oefen. Een kijkje in de workshop van Marcel Senten over pitchen.

De tijd is zo om…
Pitchen leer je door het te doen, maar ook door kritisch te kijken naar hoe anderen het aanpakken. Dus haalt workshopbegeleider Marcel Senten al snel een aantal mensen op het podium. De grootste opluchting voor de meesten is dat je zenuwen vaak minder zichtbaar zijn dan je denkt. Ook de klassieke valkuil komt voorbij: de tijd is al om, terwijl je het belangrijkste nog niet hebt verteld: wat was nou je idee?

Direct de aandacht trekken
Senten: ‘Belangrijk is dat je in een of twee zinnen je boodschap kunt verwoorden. Wat is het probleem? Wat is je oplossing – en wat is daar uniek aan? En wat gaat dat opleveren? Maak dat vooral concreet.’ Ook helpt het volgens hem om de pitch te beginnen met iets wat direct de aandacht trekt. Dat kan een vraag aan de zaal zijn, een anekdote of een opvallend gebaar. Senten: ‘Ook een verhaal aan het einde rond maken is belangrijk, waarbij de kernboodschap natuurlijk weer doorklinkt.’

Breng je passie over
Tijdens de presentatie is ook je houding belangrijk, laat Senten zien. Ga niet ergens tegenaan leunen, dat staat zo ongeïnteresseerd. Kijk de mensen aan. Varieer met je stem en spreek rustig. Wees enthousiast – op een manier die bij je past. En breng je passie over; met de woorden die je kiest en het gevoel waarmee je praat.

Spreek geen schrijftaal
Voorbereiden is belangrijk, maar heeft ook een keerzijde. ‘Het leek wel ingestudeerd’, zo reageerde een van de toeschouwers op een pitch. Senten: ‘Kan het zijn dat je het stuk eerst hebt uitgeschreven en toen uit je hoofd hebt geleerd?’ De deelneemster knikt. ‘Doe dat liever met kernwoorden, want anders spreek je schrijftaal’, tipt Senten. Hij besluit met een alleszeggend citaat van de grootmeester op de korte baan Matthijs van Nieuwkerk: ‘Aan een presentatie die er makkelijk uitziet, is hard gewerkt.’

Bekijk de slides van de workshop Pitchen