Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Wie creatief wil denken, moet zijn ‘luie brein’ wakker schudden

Iets nieuws maken dat nuttig en verrassend is. Dat is creativiteit. Hoe meer verstandige én maffe gedachten je in de groep gooit, hoe groter de kans dat je samen dat ene briljante idee vindt. Jos Zandvliet, ‘vliegende kiep’ bij ZonMw, verzorgde een snuffelstage creatief denken.  

Vrij associëren
Vijf of zes uur heb je normaal gesproken wel nodig voor een serieuze creatieve sessie. Dus de workshop Creatief denken was niet meer dan een korte stoomcursus, waarschuwde workshopleider Jos Zandvliet vooraf. Hij hield de vaart er stevig in, met korte opdrachten en oefeningen in vrij associëren. Zo werd snel duidelijk wat ‘creatief denken’ vooral betekent: zo ver mogelijk weg gaan van ‘het probleem’ om er uiteindelijk met frisse ideeën weer bij terug te keren. 

Patronen doorbreken
De oefeningen zijn bedoeld om ons ‘luie brein’ uit te dagen, vertelde Zandvliet. Hoe slim je ook bent, ieder mens heeft onwillekeurig de neiging om in vaste patronen te denken. Als je het brein niet doelbewust uitdaagt, blijf je daarin hangen en kom je niet tot nieuwe ideeën, aldus de workshopbegeleider. Pas als je de patronen doorbreekt, leg je nieuwe verbindingen in de hersenen.

Stel je oordeel uit
Een centrale spelregel voor creatief denken: geen ‘ja maar…’ zeggen, alleen ‘ja, én…’. Heel belangrijk is het uitstellen van je oordeel: geen enkel idee is ‘gek’, en iemand erom uitlachen mag al helemáál niet, doceerde Zandvliet streng. Wie hiermee in een groep aan de slag wil, doet er goed aan niet alleen met de deskundigen om de tafel te gaan. Laat ook ‘brede denkers’ meedoen. En vooral ook een paar ‘wilde ganzen’, mensen die amper weten waar het over gaat maar die wel heel vrij durven denken. Wie zich met zo’n gemengde groep lekker laat gaan, verzint samen al snel een paar honderd ideeën. En daar – zo verzekerde Zandvliet zijn gehoor – zit uiteindelijk altijd ook die ene briljante vondst tussen.

Bekijk de slides van de workshop Creatief denken