Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Gezonde Taal! wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016

29 november 2016

Oudere migranten hebben door hun taalachterstand vaak moeite om informatie te begrijpen die voor hun gezondheid belangrijk is. Taallessen geven over gezondheidsonderwerpen verkleint zowel taal- als gezondheidsachterstanden. Dit idee is winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016. Tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november, ontvingen de bedenkers samen 75.000 euro voor de uitvoering ervan. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Taalles over gezondheid
Vrijwillige taalcoaches in de wijk die aan oudere migranten lesgeven, gaan bestaande lesbrieven over gezondheidsonderwerpen inzetten tijdens de taallessen. De lesbrieven behandelen stapsgewijs onderwerpen als gezonde voeding en een bezoek aan de huisarts. Met hulp van de migrantenouderen maken de taalcoaches ook nieuwe lesbrieven. Tijdens inloopbijeenkomsten maken de oudere migranten kennis met degenen die iets voor hun welzijn kunnen betekenen. 

Vernieuwende combinatie
De vakjury vindt de combinatie van taal en gezondheid vernieuwend. Dat migrantenouderen met een taalachterstand zelf het materiaal helpen maken, is een verrijking van het project. Ook de mogelijkheid om het idee landelijk toe te passen maakt het volgens de jury veelbelovend. Het initiatief is een gezamenlijk idee van Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, sportvereniging Ladyfit en Het Begint met Taal. 

Zorgen om welzijn oudere migranten
De gezondheidsachterstand van oudere migranten is groot, zo blijkt uit tussentijdse cijfers van Longititudal Aging Study Amsterdam die op de Nationale Zorgvernieuwingsdag werden gepresenteerd. Oudere migranten scoren hoger op depressieve klachten dan Nederlandse ouderen. Ze kunnen zich minder goed redden door lichamelijke gezondheidsklachten. En ze beoordelen hun eigen gezondheid aanzienlijk lager dan de gemiddelde oudere. 

66 goede ideeën verder gebracht
ZonMw en VSBfonds hebben in 2016 organisaties opgeroepen met vernieuwende ideeën te komen voor de zorg voor welzijn van migrantenouderen. Dat leverde 161 ideeën op. 66 kansrijke indieners kregen hulp om hun idee aan te scherpen. Een speciale vakjury koos uit de vijf genomineerden de twee finalisten. De bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen uiteindelijk de winnaar.

Ideeën bekijken?
Bekijk de Ideeënbank