Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Genomineerd: Praten over gezondheid in moskee

Veel initiatieven om de zelfredzaamheid van oudere Marokkanen te vergroten, bereiken hen niet. Daarom wil Stichting MeSam juist in de moskee een plek creëren om te praten over gezondheidsonderwerpen. Dit idee is genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016.

Uitnodiging voor ouderenkamer

Marokkaanse ouderen leiden vaak een geïsoleerd leven. Ze hebben moeite met de Nederlandse taal en zijn onbekend met mogelijkheden in hun wijk. In de moskee waar ze komen, krijgen ze een uitnodiging voor de ouderenkamer. Daar praten ze met elkaar en met de ouderenconsulent over waar zij tegenaan lopen. Samen stellen ze een activiteitenprogramma op, bijvoorbeeld over valpreventie en informatie over de zorg. Gaandeweg neemt een vrijwilliger in de moskee dit initiatief over.

Meer bereiken via vertrouwde plek

De vakjury verwacht veel van dit project. Sociale wijkteams kunnen migrantenouderen beter bereiken door ze op te zoeken op een voor hen vertrouwde plek. De moskee kent haar doelgroep goed, waardoor de activiteiten beter zullen aansluiten. Moskee en professionals ontdekken zo samen meer mogelijkheden om naar de oudere migranten om te zien.