Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt!

Genomineerd: fotobank met vertrouwde foto’s

Samen foto’s kijken heeft een positieve impact op mensen met dementie. Daarom willen Laurence Aëgerter en Stichting Art in Societies dat ook in de zorg voor oudere migranten inzetten. Dit idee is genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016.

Belangrijke beelden delen

De initiatiefnemers zetten een fotobeeldbank op met beelden die belangrijk zijn in het leven van oudere migranten. Deze ontsluit herkenbare beelden uit verschillende leefstijlen en culturen, zoals het stad- en landleven, vissen en samen eten. De beeldbank is te vinden via platforms van organisaties die zich inzetten voor dementiezorg. Mantelzorgers, familie en zorgverleners kunnen daaruit op trefwoord kiezen. Met hulp van de foto’s voeren zij gesprekken met de ouderen.

Therapeutische kracht

Herkenbare beelden blijken een grote therapeutische kracht te hebben. Daardoor komen er bijvoorbeeld anekdotes boven waar mensen met dementie opvallend helder over vertellen. Het idee gooide hoge ogen bij de vakjury. Zij acht het idee haalbaar en goed in te bedden binnen organisaties. De focus op de relatie tussen de oudere met dementie en diens omgeving spreekt de jury enorm aan.